BOEK 100 JAAR MEDIASTAD

Medio 2017 zal het boek 100 jaar Mediastad Hilversum verschijnen als opmaat naar het jaar 2018 waarin gevierd zal worden dat Hilversum in 1918 omroepstad werd. Deze eretitel verwierf het voormalige weversdorp nadat op 27 februari 1918 in Hilversum de NSF – de Nederlandse Seintoestellen Fabriek – werd opgericht. In Hilversum ontstonden hierna in groot tempo, naast de bestaande tapijtfabriekenindustrie – die het door moordende internationale concurrentie steeds moeilijker kreeg – omroepverenigingen en omroepgebouwen worden gebouwd. Rond 1927 zorgt dit bij toenmalig burgemeester Reijmer nog voor grote angst. Over de NSF zei hij destijds: “De toekomst zal dus moeten leren of in en hoeverre uitbreiding van deze industrie voor de gemeente Hilversum een onverdeeld gemeentebelang is te noemen.” Honderd jaar later is Hilversum de Mediastad van Nederland waar 12.000 mensen werken in de creatieve industrie bij zo’n 1.700 bedrijven. De ontwikkeling tot Mediastad ging zeker niet vanzelf, door de groei van de omroepen krijgt Hilversum vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw te maken met grote verkeersproblematiek en grote woningnood – in 1953 zelf dé grootste woningnood in Nederland – doordat duizenden mensen naar Hilversum komen om te werken voor de omroep. Jarenlang, en nu nog steeds, draait in Hilversum alles om de omroep.

Het boek 100 jaar Mediastad Hilversum vertelt in details, waarvan sommige voor het eerst worden gepubliceerd, het verhaal hoe Hilversum, ooit een rustig tuindorp, veranderde tot hét middelpunt van de Nederlandse omroepgeschiedenis. Het boek kijkt ook vooruit hoe Hilversum mediastad kan blijven in de toekomst, binnen het huidige snelle veranderende medialandschap. In het boek komen sleutelfiguren aan het woord: (oud) politici en (voormalige) omroepmedewerkers, maar ook de inwoners van Hilversum, winkeliers en bedrijven.

100 jaar Mediastad Hilversum van auteur Peter Schavemaker, die al jarenlang actief is in medialand, telt plm. 300 pagina’s, het ISBN is 978 90 5429 427 6 en gaat €19,99 kosten.

Laatste nieuws

Nieuws
ALBERT HEIJN OPENT AH TO GO OP HET MEDIA PARK
Nieuws van bewoners
NEP en MediaMonks zetten wereldwijd nieuwe standaard voor virtual events met nieuwe samenwerking.
Nieuws van bewoners
Afsluiting Oosterengweg: pak de ring of pak de fiets!
Nieuws
NEP verlengt huurovereenkomst op Media Park tot 2035.
Nieuws
United verlengt huurovereenkomst op Media Park tot 2032.
Nieuws
NEP VERLENGT HUUROVEREENKOMST OP HET MEDIA PARK