Sonja Verbaarschott is chef bij het NOS Jeugdjournaal en voorzitter van de Kids News Group, waarmee zij het jaarlijkse jeugdjournaalcongres ‘Youth News Exhange’ organiseert. Dit jaar vindt dit congres plaats op het Media Park, op 5 en 6 juni. “Ik vind het heel bijzonder dat wij als NOS Jeugdjournaal dit mooie event mogen hosten.”
Hoe ben je bij het NOS Jeugdjournaal terecht gekomen?
“Ik ben in 2007 begonnen als bureauredacteur, een jaar later werd ik eindredacteur en in 2017 werd ik plaatsvervangend chef. Sinds afgelopen maart mag ik mijzelf chef noemen.”
Wat houdt de functie chef NOS Jeugdjournaal precies in?
“Als chef zorg ik ervoor dat alle mensen die het NOS Jeugdjournaal maken, hun werk kunnen doen. Ik stuur aan op het inhoudelijke journalistieke deel, waarbij ik focus op de grote lijnen. Ook houd ik mij dagelijks bezig met het personeelsbeleid en onderhoud de contacten met andere omroepen, buitenpartijen en organisaties.”
Je bent voorzitter van de ‘Youth News Exchange’, wat houdt dat precies in?
“De Youth News Exchange (YNE) is onderdeel van de European Broadcasting Union (EBU) en is ’s werelds grootste alliantie van publieke media, met 112 aangesloten organisaties, waaronder alle publieke omroepen in Europa. Tijdens zo’n Exchange komen alle Jeugdjournaals in Europa bij elkaar om te inspireren en kennis met elkaar te delen. Het is fijn om een keer per jaar met collega’s uit het buitenland te kunnen sparren.”
Dit jaar vindt dit congres plaats op het Media Park in Hilversum, op 5 en 6 juni aanstaande. Wat doen jullie tijdens zo’n Youth News Exchange zoal?
“Vanwege corona was het evenement een paar keer niet doorgegaan. Vorig jaar kwamen we voor het eerst weer bij elkaar in Genève. De oorlog in Oekraïne was toen net begonnen, dus bespraken we onder andere hoe iedereen de verslaggeving hierover had gedaan. Je kunt vaak veel opsteken van hoe andere jeugdjournaals dat doen. Er is ook altijd een inspiratiesessie over nieuwe ontwikkelingen binnen het vak tijdens zo’n bijeenkomst. Verder delen alle landen waar zij mee bezig zijn. We helpen elkaar met vraagstukken en denken met elkaar mee over inhoud. Wij zijn als NOS Jeugdjournaal heel groot ten opzichte van veel andere landen. Het is onze taak om de kleinere jeugdjournaals te kunnen ondersteunen en te voeden met onze kennis. We’re in this together!”
Wissel je onderling ook content uit?
“Jazeker! Er is een dagelijkse mailing waarin staat waar iedereen mee bezig is en wat er bij hen speelt op dat moment. Als redactie kun je kijken of er een leuk verhaal tussen zit om te gebruiken voor jouw jeugdjournaal, uiteraard aangepast vanuit een eigen invalshoek. Ieder land verschilt namelijk. Delen van informatie inspireert!”
Wat is het doel van de aankomende ‘Youth News Exchange’ op het Media Park?
“Kennis en ervaringen delen, elkaar inspireren staat ook nu voorop. Er zijn ieder jaar speciale thema’s waar wij de focus op willen leggen. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van social media platforms, AI of het bereiken van onze doelgroep. En we bespreken ook hoe de uitwisseling via de EBU loopt.”
Wat is jouw rol binnen deze organisatie en wat doe je binnen deze rol?
“Ik ben voorzitter van de Kids News Group. Dit houdt onder andere in dat ik het congres open. Ik bepaal samen met een aantal collega’s uit Europa de gespreksonderwerpen en de thema’s voor dit congres. Verder hou ik in de gaten hoe mensen zich voelen en check ik gedurende het jaar hoe het bij de andere redacties gaat en wat er speelt. Ik wil iedereen laten voelen dat ze gehoord worden.”
Wat zijn de belangrijkste resultaten die jullie tot nu toe hebben bereikt?
“Het belangrijkste is dat we continu goed contact hebben met elkaar. Bij sommige omroepen staat het jeugdjournaal best onder druk. Bijvoorbeeld door minder persvrijheid. Voor ons in Nederland is een journalistiek nieuwsprogramma voor kinderen heel normaal, maar in sommige andere landen ligt dat een stuk ingewikkelder. Tijdens dit soort uitwisselingen voelen de redacties van deze landen zich enorm gesteund door hun mede-jeugdjournaals.”
Wat staat er 5 en 6 op het programma?
“Op 5 juni komen ongeveer 30 leden van de Kids News Group uit heel Europa naar Nederland om een bezoek te brengen aan het Media Park en aan de redactie van het NOS Jeugdjournaal. We beginnen zo’n dag altijd met een voorstelrondje en delen de What’s new’s. Er wordt veel gesproken over de nieuwe ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld AI. Er komen twee sprekers vertellen over TikTok en Explainers. Natuurlijk krijgt iedereen ook een rondleiding over onze werkvloer en leggen we uit hoe wij de dingen doen.
Het hoogtepunt van deze dag is de ‘My best news story’–competitie. Ieder jeugdjournaal zendt zijn beste stuk in van het afgelopen jaar van max 5 minuten. Op 5 juni gaan we deze items met elkaar bekijken en kiezen we aan het einde van de dag de winnaar!
Op 6 juni zijn wij te gast bij het Mediamuseum Beeld & Geluid. Een bijzonder pand, met het grootste audiovisuele archief ter wereld. Dat willen we graag laten zien. Ook hebben we die dag een aantal inspiratiesessies met onder andere kinderpsycholoog Evie Daniels. Zij geeft trainingen over hoe je kinderen het beste kunt interviewen. Dat vinden wij op onze redactie heel belangrijk en dat wil ik ook uitdragen in een interactieve sessie naar onze mede Jeugdjournaal-genoten.”
Wat zijn de grootste uitdagingen waar jullie tijdens de organisatie van zo’n event tegenaanlopen?
“Op de eerste plek de financiën. Het is best duur om zo’n congres te regelen. Maar ook het samenstellen van het programma is een uitdaging. Je wilt een programma maken waarin iedereen zich kan vinden én je wilt dat het leuk is. Ons doel: Iedereen met een koffer vol inspiratie weer laten terugkeren naar huis! Daarvoor zorgen is altijd weer een puzzel. Ik vind het vooral heel bijzonder dat wij als NOS Jeugdjournaal dit mooie evenement dit jaar mogen hosten.”