Het factcheckdebat

EVENTS

15 maa
15 maart 2023
Events

Het factcheckdebat

Informatie

  • 15 maart
  • Beeld & Geluid Hilversum
  • 3 uur
  • € 5,-
Meer informatie

Ook bij factcheckers slaat de twijfel wel eens toe. Bereikt mijn factcheck de juiste mensen? Overtuig ik het publiek of geef ik de onzin juist meer aandacht? Tijdens het factcheckdebat op woensdag 15 maart in Beeld & Geluid op het Media Park in Hilversum ga je in gesprek met verschillende factcheckers over de effectiviteit van factchecks.

De middag begint met twee workshops waaruit je kunt kiezen. Wil je meer leren over hoe je een factcheck zo kan opschrijven en vormgeven dat het niet bijdraagt aan polarisatie van een debat en de juiste doelgroep bereik? Of ga je misleidende informatie in video’s spotten?

De workshops worden gegeven door factcheckers van VRT, Pointer, onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, Maastricht Universiteit en Beeld & Geluid. De middag eindigt met een debat over de effectiviteit van factchecks tussen Aaron Mirck, schrijver van het boek: Niet appen tijdens het eten en Jan Jagers hoofd van het factcheckteam van het weekblad Knack Magazine. Mirck waarschuwt ervoor dat factchecks de onwaarheid die ze willen ontkrachten juist een groot podium geven.

Na het debat belicht Maarten Keulemans het gebruik van wetenschappelijk onderzoek in factchecks. Keulemans vertelt over hoe journalisten en politici aan de haal gaan met onderzoeksresultaten en deze verkeerd uitleggen.

Programma

14:30-16:00 Workshop I: Hoe zorg ik ervoor dat mijn factcheck goed wordt ontvangen? (Benglab 1)

Een journalist spoort een leugen of halve waarheid op en ontkracht dit in een de vorm van een factcheck, artikel of nieuwsitem. Maar hoe zorg je ervoor dat je de onwaarheid niet juist meer aandacht geeft?

Marina Tulin (UvA) onderzocht hoe je een factcheck of nieuwsitem zo kan opschrijven en vormgeven dat het niet bijdraagt aan polarisatie van een debat en de juiste doelgroep bereikt. Luc van Bakel (VRT) past de resultaten van dit wetenschappelijke onderzoek toe in de praktijk van zijn redactie. In een training geven ze vijf tips waardoor factchecks maximale impact krijgen. Van Bakel en Tulin zijn aangesloten bij BENDEDMO, Vlaams-Nederlandse samenwerking tegen desinformatie, voor en door factcheckers, mediabedrijven, wetenschappers en andere experts.

14:30-16:00 Workshop II: Spot de junkvideo op TikTok (Benglab 2)

In het verleden volgden factcheckers vooral politieke debatten op televisie en radio. Tegenwoordig zijn social media hét terrein voor factcheckers. Welke stappen neemt een factchecker bij het debunken van TikTokvideo’s? En hoe goed lukt het jou om misleidende informatie in video’s te spotten?

In deze workshop krijg je een crashcourse van een factchecker. Daarna ga je zelf aan de slag om uit TikTok-video’s desinformatie op te sporen. Je werkt mee aan het ontwikkelen van een algoritme (digitale bullshitmeter) om junkvideo’s op TikTok te detecteren.

16:00 -17:15 Debat: De twijfels van factcheckers (Theaterzaal 2)

17:15 Borrel (Restaurant Beeld & Geluid)

Het Factcheckdebat

Woensdag 15 maart

14:30 – 17:15

Prijs: 5 Euro (inclusief gratis drankje)

Beeld & Geluid, Hilversum

De aanleiding van het factcheckdebat is de factcheckmarathon die factcheckers van Pointer, het Algemeen Dagblad en Nieuwscheckers organiseren. Een week lang checken ze uitspraken van politici in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.

Informatie

  • 15 maart
  • Beeld & Geluid Hilversum
  • 3 uur
  • € 5,-
Meer informatie

Andere events die wellicht ook interessant zijn

Meer nieuws