‘Bruh’ is door kinderen verkozen tot Kinderwoord van het Jaar 2024. Dit is het resultaat van een grote verkiezing georganiseerd door het NOS Jeugdjournaal, waaraan meer dan 130.000 kinderen hun stem uitbrachten.
Vanaf begin december stuurden kinderen via de site en app van het NOS Jeugdjournaal meer dan 20.000 woorden in die volgens hen kans moesten maken op de titel. Uit deze inzendingen stelde de redactie een top 8 samen met de meest genoemde woorden: Bro, Sigma, Slay, Bruh, Glamour, Ohio, Rizzler en Skibidi.
De eindstrijd kwam uiteindelijk neer op de woorden ‘Bruh’ en ‘Bro’. Na een spannende finale-stemming behaalde ‘Bruh’ de winst met 53% van de stemmen tegenover 47% voor ‘Bro’.
Wat betekenen ‘Bruh’ en ‘Bro’?
Zowel ‘Bruh’ als ‘Bro’ zijn afgeleid van het woord ‘broer’. Waar ‘Bro’ vooral gebruikt wordt als aanspreekvorm onder vrienden, bijvoorbeeld: “Bro, hoe is het?”, heeft ‘Bruh’ een andere lading. Dit woord wordt gebruikt om teleurstelling of verbazing uit te drukken, zoals: “Bruh, dat meen je niet.”
Online taal en eigen woorden
Bart Tuinman, verslaggever bij het NOS Jeugdjournaal, volgde de verkiezing en legt uit hoe belangrijk taal is voor kinderen. “Veel van deze woorden komen uit de online wereld. Kinderen ontdekken ze daar, halen ze naar hun eigen omgeving en gebruiken ze voortdurend in hun gesprekken,” vertelt hij.
Tuinman merkt ook dat kinderen een sterke behoefte hebben aan een eigen taal. “Ze vinden het belangrijk om woorden te hebben die echt van hen zijn. Het is een manier om hun wereld af te bakenen: ‘Dit is van ons!’.”
Als ouders de plank misslaan
Ouders die deze woorden proberen te gebruiken, maken het volgens kinderen vaak alleen maar erger. “Dan zeggen ouders bijvoorbeeld geen ‘skibidi’, maar ‘skibidoe’ of ‘skoebidoe’. Dat kan echt niet, vinden kinderen,” aldus Tuinman.
Met ‘Bruh’ als winnaar sluit 2024 af met een knipoog naar de taal van de jeugd, die online trends moeiteloos vertaalt naar het dagelijks leven. Het Kinderwoord van het Jaar laat zien hoe taal blijft evolueren, en vooral hoe belangrijk het is voor kinderen om hun eigen stem te laten horen.