Het ontstaan van het Media Park

Nieuws

29 augustus 2022
Algemeen

Het ontstaan van het Media Park

Het Media Park is, net als de televisietoren van Hilversum, ontworpen door architect Jan van der Zee. Emile Schüttenhelm, voorzitter van de Nederlandse Televisie Stichting (NTS), sloeg op 23 oktober 1961 de eerste paal in de grond van wat toen het Omroepkwartier zou gaan heten. De eerste gebouwen kwamen te liggen op een stuk grond van de Hilversumse Eng, een historisch akkergebied van de Erfgooiers in Hilversum Noord.

Met de bouw ging een wens van toenmalig omroepvoorzitter Willem Vogt in vervulling. Vogt, een Nederlands omroeppionier en in 1923 medeoprichter van de AVRO, streefde al jaren naar de vestiging van alle televisiestudio’s en -kantoren in één groot gebouwencomplex in Hilversum Noord.

Op 28 december 1962 werd studio A als eerste in gebruik genomen. Niet alleen de NTS vond een plek op het nieuwe studioterrein, ook de Nederlandse Radio Unie (NRU) verhuisde vanuit diverse gebouwen in Hilversum naar het nieuwe uitzendcomplex. In 1963 werd ook het door architect Piet Elling ontworpen Muziekpaviljoen geopend. Hierin werden de Fonotheek en de Muziekbibliotheek gehuisvest.

Op 2 oktober 1967 sloot Prins Bernhard de eerste bouwfase af met een officiële opening van de eerste twee televisiestudio’s en een decormontagehal. Op dezelfde dag werd Studio Irene, de eerste televisiestudio van de NTS, in Bussum gesloten. Daarmee was de Nederlandse radio- en televisie gehuisvest op één centrale plek. Een jaar later werden de eerste televisiestudio’s met kleurenapparatuur (studio 3 en 4) gebouwd.

Vanaf 1969 gingen de NRU en de NTS samen door als de Nederlandse Omroep Stichting (NOS). De omroepen bleven hun programma’s vanuit eigen radiostudio’s uitzenden, maar deden dit met de NOS-apparatuur. De NOS bracht haar technische personeel en apparatuur onder in het Facilitair Bedrijf, dat op 1 januari 1988 de zelfstandige status kreeg als het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB).

In 1974 werd ook het Decorcentrum geopend. Het herbergde de grootste collectie rekwisieten in heel Europa. Vele Europese omroepen maakten er gebruik van. De redactie en studio van het NOS Journaal vestigde zich in het in 1980 geopende Filmcentrum. In 1983 werd ook nog het Schakel- en uitzendcentrum geopend, dat inmiddels Videocentrum heet. In dit gebouw vond de eindregie van de drie publieke netten plaats. In 1988, bij het in werking treden van de nieuwe Mediawet, werd het NOB de eigenaar van het Omroepkwartier en veranderde de naam in Media Park.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws