Beeld & Geluid en Netflix slaan de handen ineen om middelbare scholieren bewust te maken van de invloed van media. De aanleiding is de veelbesproken dramaserie ‘Adolescence’, die vanaf nu ook beschikbaar is voor educatief gebruik in het voortgezet onderwijs. In samenwerking met docenten ontwikkelt Beeld & Geluid speciaal digitaal lesmateriaal, waarmee scholen op een toegankelijke manier actuele thema’s als groepsdruk, sociale media en identiteitsvorming kunnen bespreken in de klas.
De vierdelige serie Adolescence vertelt het aangrijpende verhaal van een 13-jarige jongen die wordt beschuldigd van moord. De serie biedt een krachtig vertrekpunt voor gesprekken over de digitale leefwereld van jongeren en de rol die sociale media daarin speelt.
“Een serie als Adolescence is bij uitstek geschikt om het gesprek met jongeren aan te gaan over de rol van media in hun leven”, zegt Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van Beeld & Geluid. “Juist omdat hun leefwereld soms ver afstaat van die van ouders en docenten, is het belangrijk om dat gesprek te leren voeren. Met dit digitaal lesmateriaal bevorderen we mediawijsheid en bieden we docenten de handvatten om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken.”
Politieke steun voor lesgebruik
Tweede Kamerlid Barbara Kathmann (GroenLinks-PvdA) juicht het initiatief toe. “Steeds meer jongeren raken verstrikt in de schaduwzijden van sociale media. De invloed van zogenaamde manfluencers zoals Andrew Tate en de risico’s die een serie als Adolescence blootlegt, zijn ronduit zorgwekkend. Door de serie klassikaal te bekijken en te bespreken, kunnen we jongeren in een veilige setting weerbaarder maken.”
Gratis beschikbaar via Beeld & Geluid op School
Het lesmateriaal is gratis beschikbaar voor alle docenten in Nederland via beeldengeluidopschool.nl. Daarmee maakt Beeld & Geluid zijn expertise op het gebied van mediawijsheid breed toegankelijk, als onderdeel van het educatieve aanbod ‘Leren met en over media’. Naast het lesmateriaal bevat dit aanbod mediatrainingen voor docenten, workshops voor leerlingen en actuele mediafragmenten uit het rijke archief van Beeld & Geluid.
Met deze samenwerking met Netflix wil Beeld & Geluid docenten ondersteunen in het duiden van media-invloeden en hen helpen aansluiting te houden bij de leefwereld van hun leerlingen. Het materiaal wordt regelmatig geüpdatet, zodat het actueel blijft in een voortdurend veranderend medialandschap.
Foto: Jorrit Lousberg