John Leek over Dutch Media Week: “AI en deepfake: de toekomst is nu”
30 september 2024
Interviews, Professionals

John Leek over Dutch Media Week: “AI en deepfake: de toekomst is nu”

John Leek

Manager Creatieve Industrie en Media bij Beeld & Geluid

De Dutch Media Week is terug, met meer organiserende partners en meer focus. Dit jaar staat het evenement, met als thema ‘Level Up!’, volledig in het teken van samenwerking en innovatie. Wat begon als een evenement gericht op media-professionals, makers en publiek, is inmiddels uitgegroeid tot een platform voor de hele media-industrie. John Leek, manager Creatieve Industrie en Media bij Beeld & Geluid en nauw betrokken bij de programmering van Dutch Media Week, vertelt over de veranderingen, uitdagingen en ambities van deze editie.

“Dit jaar markeren we een belangrijke overgang”, begint Leek. “Waar de Dutch Media Week voorheen voornamelijk door Beeld & Geluid werd georganiseerd, wordt het evenement nu gedragen door meerdere partijen. Dit komt voort uit de groeiende dynamiek in de media-industrie en de regionale ontwikkelingen rondom het Media Park.” Het doel is om de branche in zijn geheel te betrekken en samen te werken om het evenement naar een hoger niveau te tillen. “Als we die brede steun niet krijgen, moeten we zelfs nadenken of het evenement in deze vorm door kan gaan”, zegt Leek.

Zijn rol in deze transitie is helder: “Ik ben gevraagd om de overgang naar een breder gedragen evenement te faciliteren. Het is niet langer iets wat Beeld & Geluid alleen kan of moet organiseren.” Dit jaar dragen zeven partijen bij aan de organisatie: Beeld & Geluid, Gemeente Hilversum, Media Campus NL, ROM Utrecht Region, Hilversum Marketing, Dutch Game Association en MediaStages. “Voor elk onderdeel hebben we de juiste partners gezocht”, legt Leek uit. “Bijvoorbeeld, voor talentontwikkeling werken we samen regionale onderwijsinstellingen zoals MBO College Hilversum en Hogeschool Utrecht en gebeurt de coördinatie door Mediastages.”

Een van de grootste veranderingen is dat er dit jaar gekozen is voor een gedeelde verantwoordelijkheid in de organisatie. Waar eerdere edities werden geleid door individuele curatoren, werkt nu een regieteam vanuit een gezamenlijke visie. “Alle betrokken partijen hebben inspraak. Dit zorgt voor een meer gebalanceerde en toekomstgerichte aanpak”, zegt Leek.

Innovatie als leidraad

De visie van dit jaar wordt gevoed door de  innovatie-agenda van de media-industrie (2022), met drie hoofdthema’s – decentrale data, nieuws en informatie en content en productie – die centraal staan bij de programmering van de Dutch Media Week. Deze onderwerpen helpen om een scherpe focus te houden en beter in te spelen op de ontwikkelingen binnen de media-industrie. “Met deze thema’s kunnen we veel gerichter te werk gaan”, legt Leek uit.

Het overkoepelende thema van dit jaar, ‘Level Up!’, is volgens Leek een oproep aan de Nederlandse mediasector om op alle fronten een extra stap te zetten. “We moeten ons, in het licht van technologische ontwikkelingen, zowel nationaal als internationaal verder ontwikkelen. Dit vraagt om meer samenwerking en grotere inspanningen, zowel op individueel als organisatorisch niveau.”

Een internationaal perspectief met Reinout Oerlemans

Reinout Oerlemans, die op 30 september de Business Days opent, belooft een van de hoogtepunten te worden. “We hebben hem gevraagd vanwege zijn unieke perspectief op de creatieve industrie in zowel Nederland als Los Angeles”, vertelt Leek. “Zijn ervaringen met nieuwe technologieën en mediaformats zijn heel waardevol voor ons, vooral nu internationale samenwerking steeds belangrijker wordt.”

AI en deepfake-technologie: de toekomst is nu

AI, deepfake-technologie en immersive content staan centraal tijdens de Business Days. Deze technologieën zullen volgens Leek de toekomst van de media-industrie ingrijpend veranderen. “Ze bieden enorme kansen voor creatie en innovatie”, zegt hij. “Het is essentieel dat mediaorganisaties mee veranderen en tegelijkertijd hun sterke punten behouden. De organisaties die dat kunnen, zullen het meest profiteren van deze technologieën.”

Op dezelfde dag vindt de International Media Top Convention plaats, waar het vooral gaat over creatief leiderschap en vertrouwen in het digitale tijdperk. “De grootste uitdaging voor bedrijven in de media ligt in het aantrekken en behouden van talent”, benadrukt Leek. “Leiders moeten leren omgaan met een nieuwe generatie die digitale vaardigheden als vanzelfsprekend beschouwt en een hoge mate van autonomie verwacht.”

Dutch Game Day en BNR Podcast Kennisfestival: sectoroverschrijdende inspiratie

Hoewel de Dutch Game Day en het BNR Podcast Kennisfestival zich richten op specifieke sectoren binnen de media, zijn ze ook interessant voor professionals uit andere disciplines. “Dutch Game Day laat zien hoe gaming en audiovisuele productie steeds meer samenkomen, vooral via platforms zoals Epic”, vertelt Leek. “Ook het BNR Podcast Kennisfestival biedt waardevolle inzichten voor mediamakers, bijvoorbeeld over hoe je met podcasts sterke gemeenschappen opbouwt. Dit zijn lessen waar iedereen in de media iets aan heeft, ongeacht hun vakgebied.”

Xperience Day: een kijkje achter de schermen

Op 6 oktober vindt de Xperience Day plaats, waarbij het Media Park zijn deuren opent voor het grote publiek. Deze dag biedt bezoekers een unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen bij de media-industrie. “Bezoekers krijgen een dieper inzicht in de werking van de media”, zegt Leek. “We willen laten zien hoe programma’s worden gemaakt en het publiek laten ervaren hoe complex en boeiend mediaproductie is.”

De toekomst van Dutch Media Week

Wat de toekomst betreft, denkt Leek groots. “We overwegen om Dutch Media Week te transformeren naar een evenement dat niet slechts één week per jaar duurt, maar het hele jaar door loopt”, legt hij uit. “Op die manier kunnen we innovatie en samenwerking binnen de media-industrie continu stimuleren, en kunnen bouwen aan een sterker ecosysteem.”

Spread the word!

Tot slot heeft Leek nog een oproep voor iedereen die betrokken is bij de media-industrie: “Spread the word! Hoe meer mensen weten van Dutch Media Week, hoe groter het evenement kan worden. We hopen volgend jaar niet beperkt te blijven tot een week. Door het woord te verspreiden, help je ons om het programma verder uit te breiden en de Nederlandse mediasector sterker te maken.”

Dutch Media Week vindt plaats van 29 september tot en met 6 oktober op het Media Park in Hilversum. Meer informatie vind je hier.

Blijf op de hoogte van de laatste updates van John Leek via LinkedIn.

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn