Het succesvolle onderwijsproject ‘Film in de klas’, dat films en lesmateriaal gratis beschikbaar stelt voor scholen, is met drie jaar verlengd. Het project is een samenwerking tussen Schooltv, Netwerk Filmeducatie, het Nederlands Film Festival en de publieke omroep. Sinds de start vijf jaar geleden heeft het project als doel filmeducatie toegankelijk te maken voor zowel primair als voortgezet onderwijs.
De publieke omroep levert de films, die kosteloos beschikbaar worden gesteld aan scholen, terwijl Netwerk Filmeducatie het bijbehorende lesmateriaal verzorgt. Schooltv biedt het complete pakket via hun platform aan. Het Nederlands Film Festival speelt een belangrijke rol als partner door tijdens iedere editie aandacht te besteden aan het project. Het initiatief bereikt inmiddels ongeveer 300.000 leerlingen in ruim 15.000 fysieke en digitale klaslokalen. Elke maand verschijnen er nieuwe films met bijbehorende lespakketten.
Erik Appelman, eindredacteur van Schooltv, reageert enthousiast op de verlenging: “Film in de klas op Schooltv.nl is een goede manier om films ook beschikbaar te stellen voor het onderwijs. Daarvoor is veel en enthousiast werk verricht door de verschillende partijen. Die goede samenwerking heeft geleid tot het vrijgeven van hele mooie films. Dat doen we nu vijf jaar en dat is een bijzondere mijlpaal.”
Ook Els Kuiper van de afdeling aankoop bij NPO onderstreept het succes van het project: “Film in de klas is een ultiem voorbeeld van hoe we als publieke omroep een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan Nederlandse beeldeducatie op zowel het PO als het VO. We selecteren de beste en meest relevante films en bieden deze gratis aan via Schooltv.nl, waar vrijwel alle klassen in Nederland op aangesloten zijn. We zijn dan ook verheugd dat we Film in de klas ook de komende drie jaar aan kunnen blijven bieden.”
Het project speelt een belangrijke rol in het toegankelijk maken van filmeducatie in het Nederlandse onderwijs, en met de verlenging zal het ook in de toekomst bijdragen aan de beeldvorming van jonge leerlingen.
Foto: still uit de film Dikkertje Dap