NPO Klassiek opent stembussen voor Klassieke Top 400

Nieuws

23 september 2024
Business

NPO Klassiek opent stembussen voor Klassieke Top 400

Op donderdag 26 september opent NPO Klassiek de stembussen voor de jaarlijkse ‘Klassieke Top 400’, waarin luisteraars hun stem kunnen uitbrengen op de mooiste klassieke muziekstukken. De feestelijke opening vindt plaats tijdens de live-uitzending van ‘Klassieke Top 400 Verzoekmiddag: Live’, met optredens van pianist Ramon van Engelenhoven en het Kobra Ensemble. Stemmen kan via npoklassiek.nl, de NPO Klassiek-app, of bij de Klassieke Top 400 Stembus, die dit jaar voor het eerst ook door Duitsland rijdt.

De stembus, die van vrijdag 27 september tot vrijdag 4 oktober door Nederland en Duitsland trekt, bezoekt onverwachte locaties waar klassieke muziek tot leven komt. Onder begeleiding van NPO Klassiek-presentatoren zoals Sander Zwiep en Pieter van Nes worden stemmen opgehaald, terwijl luisteraars live op de radio hun favoriete muziekstukken spelen op openbare piano’s. De bus focust dit jaar op muziekonderwijs en stopt bij muziekscholen, conservatoria en middelbare scholen om aandacht te vragen voor muziek in het onderwijs.

Route van de Klassieke Top 400 Stembus

De bus reist dagelijks met een andere NPO Klassiek-presentator en doet diverse regio’s aan, van Gelderland tot Limburg, en eindigt zelfs op het Waddeneiland Schiermonnikoog. Naast publieke optredens gaat de bus ook backstage bij concertzalen, waar artiesten en medewerkers stemtips geven voor de Klassieke Top 400.

Bijzondere opening van de stemweek

Op 26 september wordt de stemweek feestelijk afgetrapt met de live-uitzending van Klassieke Top 400 Verzoekmiddag: Live, gepresenteerd door Carine Lacor. In dit programma, van 12.00 tot 14.00 uur, draaien de mooiste verzoeken van luisteraars, die zelf hun favoriete klassieke muziekstukken aandragen. Het programma biedt een unieke kans om live-optredens en stemtips te volgen.

Vrij Spel

Op zaterdag 28 september staat de speciale uitzending van Vrij Spel in De Muziekfabriek centraal. Jazzpianist Ruben Hein en het Matangi Quartet spelen niet alleen hun nieuwste nummers, maar bewerken ook een van hun favoriete Klassieke Top 400-hits. Daarnaast zal Hein zijn favoriete nummer, “When I’m Laid” van Purcell, in een eigen versie ten gehore brengen.

De stemperiode voor de Klassieke Top 400 sluit op vrijdag 4 oktober om 20.00 uur. De top 3 wordt op donderdag 10 oktober bekendgemaakt in De Klassieken. De volledige lijst zal die dag op npoklassiek.nl verschijnen. De uitzending van de Klassieke Top 400 volgt van maandag 14 oktober tot en met vrijdag 18 oktober op NPO Klassiek en via de NPO Luister-app.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws