Nederlanders meest vertrouwen in journalistiek publieke omroep

Nieuws

18 september 2024
Business

Nederlanders meest vertrouwen in journalistiek publieke omroep

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders het meeste vertrouwen hebben in de journalistiek van de publieke omroep. In het jaarlijkse onderzoek, uitgevoerd door Motivaction onder 1553 respondenten, wordt het nieuws van publieke omroepen zoals het ‘NOS Journaal’, ‘Jeugdjournaal’ en ‘NPO Radio 1’ als het meest betrouwbaar gezien. Dit vertrouwen geldt ook voor de journalisten en verslaggevers die verbonden zijn aan deze programma’s.

De top 10 van meest vertrouwde nieuwsbronnen wordt voor de helft gevuld door programma’s van de publieke omroep, waarbij het NOS Journaal van 20.00 uur als de meest betrouwbare nieuwsbron wordt genoemd. Andere veelgenoemde bronnen zijn het NOS Jeugdjournaal, NPO Radio 1, Nieuwsuur en EenVandaag. Deze programma’s speelden ook tijdens de recente Tweede Kamerverkiezingen een belangrijke rol als betrouwbare informatievoorzieners.

Het onderzoek laat verder zien dat circa 80% van de respondenten persvrijheid en onafhankelijke journalistiek van cruciaal belang vindt voor het functioneren van de samenleving. Het vertrouwen in het nieuws in Nederland is stabiel gebleven op 57%, na een eerdere daling van 65% in 2021 naar 58% in 2022.

Ook individueel blijken journalisten van de publieke omroep hoog in het vaandel te staan. De vijf meest vertrouwde nieuwsjournalisten zijn allen werkzaam bij de NOS. Rob Trip voert deze lijst aan, gevolgd door Annechien Steenhuizen, Simone Weimans, Xander van der Wulp en Winfried Baijens. Ook andere publieke journalisten zoals Astrid Kersseboom, Mariëlle Tweebeeke en Pieter Jan Hagens staan in de top 10.

Frederieke Leeflang, voorzitter van de NPO, noemt de uitkomsten van het onderzoek “een prachtig compliment” aan de makers van de publieke omroep. Ze benadrukt het belang van betrouwbare journalistiek in tijden waarin desinformatie steeds meer verspreid raakt. Leeflang stelt dat de publieke omroep een cruciale rol speelt in het waarborgen van onafhankelijke en kwalitatieve nieuwsvoorziening, een rol die ook door de overheid wordt onderschreven in het regeerakkoord.

Het volledige onderzoek van Motivaction is hier te downloaden.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws